KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Nr 1 2015

Får man egentligen dela ut kondomer till 11-åringar? Den frågan besvarar vi i årets första nummer av Insikt. Vi har också varit med på en metodlektion i sex och samlevnad på Norrbergsskolan i Vaxholm. I vår görs en stor satsning i Sverige på att höja kompetensen om kvinnlig könsstympning. Vi har träffat Anissa Mohammed Hassan, som berättar om när hon könsstympades som åttaåring och hur det har påverkat henne.

Läs Insikt nr 1/15 direkt

 Ladda ner Insikt nr 1/15 som Pdf

Heta stolen ger eleverna chans att reflektera
Läraren Carina Carlswärd vill inte att sex- och samlevnadsundervisningen bara ska lära eleverna vart de ska vända sig om de tror att de har en könssjukdom. Det är lika viktigt att de lär sig att respektera både sig själva och varandra. Konkreta metoder som värderingsövningar eller att svara på ett brev om sexuella trakasserier hjälper eleverna att komma fram till vad de själva tycker.

Får man dela ut kondomer till 11-åringar?
Barn och sexualitet är ett känsligt ämne som ibland flammar upp i upphetsade mediedebatter, nu senast om SVT:s musikvideo ”Snoppen och snippan”. Inte så konstigt kanske att pedagoger ibland känner sig tveksamma om vad som är lämpligt och vilka regler som möjligen finns. Hur är det egentligen, får man till exempel dela ut kondomer till ungdomar under 15 år?

”Jag blev en annan flicka efter könsstympningen”
När Anissa Mohammed Hassan var åtta år blev hon könsstympad och livet ändrades över en natt. Som vuxen vägrade hon låta samma sak hända sin dotter. Sedan hon migrerade till Sverige 2007 har Anissa jobbat med att förebygga att flickor utsätts för övergreppet.

Ökad kunskap ska hjälpa utsatta flickor
En stor satsning görs nu på att höja kompetensen om kvinnlig könsstympning i hälso- och sjukvården, socialtjänsten och skolan, bland samhällskommunikatörer och föräldrar från länder där sedvänjan är vanlig. Målet är både att hjälpa flickor som könsstympats och att förhindra att fler utsätts för det.
– Att stå upp för alla barns rätt är att utmana vuxenvärlden. Det måste vi våga, säger Juno Blom, projektledare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Läs även:

Thailändska migranter behöver få erbjudande om hivtestning
Thailändska kvinnor som migrerat till Sverige söker sällan vård för sådant som gäller sexuell och reproduktiv hälsa – även om de behöver hjälp. Kvinnorna tar hellre kontakt med vården i Thailand i stället för i Sverige. Det visar en ny studie. Nu sätter arbetet igång med att försöka nå ut till en grupp som vården ofta missar.

Nakenselfies i sociala medier – nya trenden i hivkampanjer till MSM
Med de sociala mediernas intåg ser vi en ny utveckling där folk själva får vara med och påverka, sprida och delta i kampanjer för att uppmärksamma hiv. Men vad är det för slags kampanjer och vilka normer ger de uttryck för?

 

Senast ändrad 2017-06-28