KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Omslagsbild Insikt nr 1 2012

Nr 1 2012

Nya läroplanen Lgr 11 föreskriver att sex- och samlevnadsundervisning ska ingå i fler ämnen, som bild, idrott och religion. Men hur fungerar det i praktiken? Insikt har besökt Tunaskolan i Lund, där relationsövningar är lika självklara som bollspel på gympan. Vi har också varit med på Lafas nya metodkurs för skolpersonal som inte har arbetat med sex och samlevnad tidigare.

Läs Insikt nr 1 2012


Ur innehållet:

 

Klart för HPV-vaccinering
Efter många turer är nu upphandlingen av vaccin avslutad och vaccineringen av 11-12-åriga flickor mot  i full gång. Samtidigt har 13-18-åriga tjejer chansen att vaccinera sig gratis mot HPV-virus, som både ligger bakom kondylom och olika former av cancer. Gynekologen och forskaren Kristina Elfgren intervjuas om vaccinet, som hon önskar att även pojkar ska få tillgång till. Läs även om Skolhälsans intensiva vaccinationsprogram och Stockholms läns landstings kampanj för att nå de äldre tjejerna med erbjudandet.

Sex och samlevnad på gympan
På Tunaskolan i Lund går sex- och samlevnadstemat som en röd tråd i de flesta ämnen. Skolan medverkar i projektet Sex och samverkan som drivs av utbildningsförvaltningen och den samordnande skolhälsovården i Lunds kommun. Arbetet med sex och samlevnad har bland annat utvecklats genom kartläggning, fortbildning och handlingsplaner.

Handfasta metoder underlättar sex- och samlevnadsarbetet i skolan
– Det är roligt och viktigt att myndigheterna gett sex och samlevnad en framträdande roll i nya läroplanen. Ämnet breddas och fler lärare behöver vidareutbildning, säger Thérèse Juvall, skol- och utbildningsansvarig på Lafa.
Hon är en av kursledarna på nya introduktionskursen En eftermiddag om metoder.

Beredda att ta risker för njutning och närhet
Tjejer och killar på ungdomshem tar större sexuella risker än andra ungdomar. Samtidigt upplever de ofta att sexet är meningsfullt och ger närhet och bekräftelse i ett kaotiskt liv. Detta visar en ny studie av forskaren Malin Lindroth. Hon arbetar på en undervisningsmodell i sex och samlevnad för ungdomar i tvångsvård.

Senast ändrad 2017-06-28