KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Bild av omslaget på Insikt nr 1 2014

Nr 1 2014

I årets första Insikt går vi på teater och pratar med skådespelarna om sex, lust och rättigheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Läs också ensamkommande flyktingungdomen Mahsas berättelse om sin långa resa till Sverige och följ med personalen på Väsby ungdomsmottagning under en arbetsdag.

Läs Insikt nr 1 direkt

Ur innehållet:

På ungdomarnas sida
Hur är det egentligen att arbeta på en ungdomsmottagning, som barnmorska eller kurator? Vilka frågor möter man? Och vad betyder ungdomsmottagningen för ungdomarna? Vi följde med under en dag på Väsby ungdomsmottagning.

”Jag är stolt över att ha tagit mig så här långt”
Flyktingvägen till Europa är lång. För 18-åriga Mahsa tog det ett och ett halvt år att ta sig till Sverige. Resan var mycket tuffare än hon någonsin hade kunnat föreställa sig när hon lämnade Iran för snart fyra år sedan.

Boenden och ungdomsmottagningar lär av varandra
Ungdomsmottagningen ska vara en plats för alla unga att vända sig till med frågor om sexualitet och relationer – även för ensamkommande flyktingungdomar. Under 2013 genomfördes ett projekt för att öka kunskapsutbytet mellan boenden för ensamkommande och ungdomsmottagningar, så att de kan hjälpa ungdomarna på bästa sätt.

SE OSS! bryter tystnaden om sex
Föreningen Kulturparken riktar strålkastaren mot något som ofta glöms bort i vardagen på boenden och dagverksamheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar - sex, lust och rättigheter.

Läs även:
Hårdnande klimat efter tjugo års ”frihet”
Tjugo år efter att homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland infördes lagen som förbjuder propaganda för icke-traditionella sexuella relationer för minderåriga, den så kallade antigaylagen. Hur ska man förstå varför lagen kommer nu och vad beror det uppblossande homohatet på?

Kvinnor i Jordanien kämpar mot lag som rättfärdigar våldtäkt
I Jordanien kan unga flickor som våldtas tvingas gifta sig med sina våldtäktsmän. Nu kämpar kvinnorättsorganisationer för att få artikel 308 i brottsbalken avskaffad.

Senast ändrad 2017-06-28