KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Omslagsbild Insikt nr 2 2012

Nr 2 2012

Internet har blivit en av de viktigaste arenorna för att nå ungdomar och unga vuxna med information om säkrare sex - och även för dem att ställa frågor om sexualitet, relationer och hälsa, få stöd och bli stärkta. INSIKT har tittat närmare på prevention på nätet.

Läs Insikt nr 2 2012

 

Anonymitet som befriar
Många ungdomar upplever att det känns tryggare att ställa frågor eller diskutera känsliga ämnen på nätet. I skydd av anonymiteten kan de lättare vara ”sig själva”. Även de vuxna som ger stöd via internet ser många fördelar, men är rädda för missförstånd och kan känna frustration över att inte kunna följa upp en ung person med problem.
– För den unga är det många gånger viktigare att bli lyssnad på här och nu. Det handlar om olika intentioner med samtalet, säger Cecilia Löfberg, forskningsledare för projektet ”Att uttrycka det svåra online”.

Ett rum för råd och tröst
P-piller som glömts bort, prickar på penis, en svartsjuk partner eller sexuella fantasier som bekymrar. Till ”Fråga Olle och Karolina” på Lafas sajt Säkraresex.se skriver unga för att få svar på just sin fråga. Vi har pratat med sexualupplysaren Olle Waller och barnmorskan Karolina Höög om rollen som nätrådgivare.

Längtan till det kravlösa tillståndet
Sol, sommar och sex. För många hör det ihop och på resa får man äntligen släppa loss. Men för en del följer gonorré – eller hiv – med hem i bagaget efter drömsemestern. Läs om semesterpsykologi, sexköp på resa, overksamma – i förlängningen resistensframkallande – ”hemresecocktails” och lyhörda smittspårningssamtal.

Hormoner – på gott och ont
Hormoner påverkar våra kroppar hela livet. De väcker lust och olust, skapar tillväxt och möjliggör reproduktion. Genom kunskap om hormonerna kan vi också förebygga eller avbryta en oönskad graviditet. Vi rapporterar från ett seminarium med signalämnena i centrum.

Senast ändrad 2017-06-28