KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Bild på omslag Insikt nr 2 föreställande ett par spetstrosor och ett par kamoflagemönstrade kalsonger

Nr 2 2013

Har alla ungdomar idag lika förutsättningar att själva forma och leva ut sin sexualitet?  I temat Sex på lika villkor? undersöker vi vilka budskap och signaler som förmedlas av oss vuxna, i skolan, i media och i övriga samhället kring genus och sexualitet.

Läs Insikt nr 2 2013

Ur innehållet:

”Ska inte vara skillnad men det är det”
Har unga tjejer och killar i dag samma möjligheter att uttrycka sin sexualitet och njuta av sex? Om inte, vad är det som skiljer? Och vilka bilder av mäns och kvinnors sexualitet har de fått från vuxna, media, filmer och porr? Insikt har pratat med fyra ungdomar från Åva gymnasium i Täby.

Lust och begär – utmaning genom seklerna
Synen på sexualitet och manligt/kvinnligt har skiftat genom historien. Men medan kvinnor ofta varit i fokus för samhällets oro, vare sig den gällt deras ”brunst-yra” eller ”könskyla”, har frågor om mäns sexualitet ofta försvunnit i skuggan av normen.

”Få syn på dina värderingar”
Lisbeth Zeiloth på Åva gymnasium har haft livskunskap i tio år och brinner för att ungdomar ska få bra sex- och samlevnadsundervisning. Som en av en handfull kvinnliga ellärare i Sverige vet hon vad det vill säga att bryta mot normer för manligt och kvinnligt.

Från allt för kyskt… till i saftigaste laget
Det handlar om vampyrer, medeltida fantasyfigurer och en samtida student. Twilight, True Blood, Game of Thrones och Femtio nyanser av honom är megasuccéer, älskade av miljoner. Insikt har tittat närmare på sexet i populärkulturens kioskvältare.

Läs även:

Samlagssmärta – ett dolt litet helvete
Många framför allt unga kvinnor lider av smärta vid samlag, visar olika studier. Och problemet ökar. Så känner till exempel hela 47 procent av tjejer i gymnasiets årskurs tre smärta eller obehag ibland eller varje gång de har penetrerande sex. För dem och deras partner finns nu handboken ”När sex gör ont”.

På väg mot ett gränslöst tillstånd
När vi reser på semester händer något med oss. Många har mer sex och tar större risker. Men vad är det egentligen som gör att vi ändrar beteende? Svaret är liminalitet – att vi tar ledigt från vårt vanliga jag.

Hett på semestern? Kolla in Liggprognosen!
En erogen zon över Gotland och klara till halvklara liggchanser. Årets sommarkampanj från Lafa har liggprognosen i centrum.

Senast ändrad 2017-06-28