KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Insikt som aldrig förr!

Välkommen till årets andra nummer av Insikt – som från och med nu har ändrat utseende. Vi hoppas att du ska tycka om den nya layouten! I detta nummer presenterar vi bland annat Frågachans.nu, Lafas webbsajt om sex och samlevnad för 10 -13-åringar som även den har fått ny form och dessutom nya funktioner, till exempel går det numera att titta på den direkt i mobilen och på läsplatta. 

Läs Insikt nr 2 direkt

Ladda ner Insikt nr 2 som Pdf

Ur innehållet:

Sajt för pirriga frågor
För snart sex år sedan föddes frågachans.nu, Lafas webbsida för 10–13-åringar. Nu nylanseras den med omarbetade texter, fler filmer och massa fina illustrationer. Vi bjöd in sex tjejer och killar i målgruppen och lät dem kommentera sajten.

Gratis preventivmedel gav färre aborter
Tre lyckosamma beslut råkade bli jackpot för Norrbotten som har halverat antalet aborter under några år. Subventionerade preventivmedel, barnmorskeledda abortmottagningar och en omfattande satsning på fortbildning har blivit en storvinst för de unga, och i det långa loppet förmodligen även för landstinget.

Tabletter före sex kan skydda risktagare mot hiv
– Det som är bra med PrEP är att man själv kan skydda sig mot hiv, utan att vara beroende av att partnern vill använda kondom. Det säger en försöksperson i en fransk studie med lovande resultat. Forskarna hävdar att skyddet mot hiv är nästintill 100-procentigt när läkemedlet tas ”vid behov”, det vill säga bara före sex.

Utblick: Teater synliggör förtrycket
Kvinnor som tvingas till oskyddat sex med sina otrogna män riskerar att smittas med hiv. Och kvinnor som berättar för sina män att de är hivpositiva riskerar att utsättas för våld. Så ser verkligheten ut i Uganda. Genom att förebygga våld i nära relationer vill organisationen CEDOVIP också minska spridningen av hiv.

Hur blir man kär? Och hur känns egentligen sex?
Personer med intellektuell funktionsnedsättning har ofta för lite kunskap om sex och relationer och riskerar att mötas av fördomar. I projektet ”Sex för alla” får deltagarna lära sig mer om sina kroppar och känslor och utbildas själva till sexualupplysare.

Senast ändrad 2017-06-28