KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Nr 3 2011

Insikt tar i detta nummer upp vad de nya läroplanerna för högstadiet och gymnasiet innebär för sex- och samlevnadsundervisningen. Samt hur det är att som transsexuell stå mitt emellan könen. Vi sammanfattar också Klamydiamåndagen och gör utblick i USA och delar av Europa där försök görs att inskränka aborträtten.

Läs Insikt nr 3 2011

 

Äntligen!
Alla som kämpat för en mer omfattande sex- och samlevnadsundervisning har anledning att om inte jubla så åtminstone känna viss glädje. Den svenska skolans nya läroplaner talar ett tydligare språk än tidigare. Och sex- och samlevnadskunskaper ska genomsyra betydligt fler lektioner än någonsin tidigare.

Konsten att stå mitt emellan
Att vara transsexuell betyder ofta att stå vilsen i en värld som kräver klara besked. På senare tid har frågan uppmärksammats på flera sätt. I ”Det är vår tur nu!” understryker unga transpersoners rätt att pröva sig fram. Thomas Beatie slåss för rätten att befinna sig mellan könen, något som den svenska lagstiftningen inte tillåter. Och Kompassen hjälper unga hbt-personer att navigera in i vuxenlivet utan att behöva tumma på sin identitet.

”Varje års fördröjning kan kosta 70 liv”
Två läkemedelsbolag slåss om rätten att leverera HPV-vaccin till en halv miljon svenska flickor. Inom kort väntas Förvaltningsrättens utslag som antingen kan sparka igång vaccinprogrammet – eller leda till ytterligare överklaganden. Stockholms läns landsting vädjade nyligen till parterna om samtal för att få till stånd en temporär lösning under den tid den rättsliga processen pågår.

Hotad rättighet

Gravida som tvingas gå till ”pro-life”-center, sänkta abortgränser och förbud mot att ingreppet ska omfattas av några som helst sjukförsäkringar. Det är lagligt att göra abort i USA sedan snart 40 år, men många av landets delstater stiftar nu nya lagar som kraftigt inskränker aborträtten.

Läs även om

Här tas kondomen på djupaste allvar
Som det enda manliga preventivmedlet spelar kondomen en central roll i arbetet på Järva mansmottagning. Sedan knappt ett år tillbaka stoltserar mottagningen med ett eget kondomrum. Det ger helt nya pedagogiska möjligheter.

Senast ändrad 2017-06-28