KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Insikt nr 3 2012

Nr 3 2012

I höstens första nummer av Insikt har vi besökt Järfälla kommun som satsar på att ge alla ungdomar bra sex- och samlevnadsundervisning med projektet ”Sex i skolan”. Vi gör dessutom flera internationella utblickar, mot aidskonferensen i Washington i somras, abortsituationen för irländskor och mot Kanadas undangömda kvarter i staden Vancover, där cirka 40 procent av de 3000 hemlösa som bor i området har hiv. Och så har vi läst Jonas Gardells bok ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Läs Insikt nr 3 2012

Ur innehållet:

Grupp som värnar om sex och samlevnad
På Viksjöskolan i Järfälla går en röd tråd i sex och samlevnad från sexan till nian. Sedan två år tillbaka finns en arbetsplan och en sex- och samlevnadsgrupp med lärare och elevhälsopersonal som letar material, fortbildar sig och ser till att frågorna hålls levande.

De skadar sig själva med sex
Sex kan vara lustfyllt men också ångestladdat och destruktivt. Nu växer kunskapen om att vissa ungdomar använder sex som ett självskadebeteende, på samma sätt som andra sätter ett rakblad mot armen.

VISION:En aidsfri generation
Treatment as prevention – att förebygga spridning av hiv genom att påbörja behandling direkt efter diagnos – var en av de metoder som diskuterades mest på årets internationella aidskonferens.

På samhällets skuggsida
Bara några kvarter från de blanka skyskraporna och lyxhotellen i en av världens rikaste städer, kanadensiska Vancouver, finns människor som lever så långt ifrån en framgångssaga som det bara går.

Läs även:

Tufft för bögar men värst för transungdomar
Å ena sidan en frizon, med gemenskap och stöd från lagkamrater. Å andra sidan en könsstereotyp, otrygg miljö där varje träning innebär risk för trakasserier. På ett seminarium under Stockholm Pride i somras fokuserade man på unga hbtq-personers erfarenheter inom idrottsrörelsen.

Tionde gången gillt
Klamydiamåndagen? Det är den där dagen i början av september då man kan gå och testa sig nästan var som helst. För många ungdomar och unga vuxna i Stockholmsområdet har Klamydiamåndagen blivit ett begrepp.

Senast ändrad 2017-06-28