KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Höstnummer om kvinnor och hiv

Kvinnor som har hiv är i det närmaste helt osynliga. När de någon sällsynt gång har synts i media har det handlat om en ”hiv-kvinna” som åtalats för att ha försökt smitta andra. Ändå finns närmare 3000 kvinnor som lever med hiv i Sverige. Som inte kan visa hela sig själva av rädsla för stigma och diskriminering. I detta nummer av Insikt fokuserar vi på dem.

Läs Insikt nr 3 direkt

Ladda ner Insikt nr 3 pdf

”Nu är det vår tur”
Vännerna Inger och Paula, som båda haft hiv i närmare 30 år, har tröttnat på tystnaden. På att fokus nästan aldrig ligger på hivpositiva kvinnor. Därför tog de i våras initiativ till den första konferensen på många år i Sverige på temat kvinnor och hiv.

Kvinnor måste höja sina röster för att höras!
Mer än hälften av de 35 miljoner människor i världen som lever med hiv är kvinnor. Av de cirka 6800 personer i Sverige som bär på en hivinfektion är nästan 40 procent kvinnor. Ändå är hivpositiva kvinnor så gott som osynliga, de uppmärksammas varken i offentligheten eller som egen grupp inom svensk hivprevention.

”Varför pratar vi inte om sex?”
Rädsla för att smitta sin sexpartner och oro för att ingen kommer att vilja ha en. Detta är känslor som påverkar sexualiteten hos hivpositiva kvinnor negativt.
 - Kvinnor med hiv är nedprioriterade. Deras behov måste synliggöras och de behöver kunna få stöd i att slappna av i sin sexualitet, säger sexologen Karl Norwald.

Opinionen mot register har svängt
Ett nationellt abortregister kan vara på väg att införas. Just nu är frågan ute på remiss, och jämfört med vid tidigare försök är flera ”tunga” röster och instanser i dag positiva. Syftet är att säkerställa att alla medborgare får en jämlik vård.

Läs även:

Ursäkta röran – vi flyttar in
Mitt inne i Skärholmens centrum, bland klädaffärer, bling bling-butiker och strama bankkontor, slår nu södra Stockholms motsvarighet till Järva Mansmottagning upp sina portar. Hit kan män slinka in för att få stöd och rådgivning kring sin sexualitet.

Att berätta kan vara första steget
Sex mot ersättning förekommer oftare bland hbtq-ungdomar än bland andra unga. Dessutom får dessa ungdomar ofta sämre stöd. Därför driver RFSL Ungdom sedan förra året projektet Pegasus.

 

Senast ändrad 2017-06-28