KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Ny Insikt

I höstens nummer av Insikt undersöker vi bland annat varför allt fler kvinnor vill plastikoperera sin vulva och hur detta rimmar med den svenska lagen mot könsstympning; hur nyfikna frågor och fördomsfullt bemötande kan skrämma transpersoner från att söka sjukvård och hur läkare kan rädda liv genom att våga ställa frågor om patientens sexliv. Vi har också intervjuat tre svenska deltagare om vilka insikter de tar med sig hem från sommarens världsaidskonferens i Durban. 

Läs Insikt nr 3 direkt

Ladda ner Insikt nr 3 som pdf

Insikt frågar: Doktorn måste kunna prata om sex
Läkare måste lära sig mer om sex och våga prata om det med sina patienter. Ökad kunskap skulle kunna rädda liv och höja människors livskvalitet, säger Cecilia Dehjne, överläkare, specialist i psykiatri, sexualmedicin och sexolog.

Schyst bemötande ger bättre hälsa
Nyfikna frågor och okunnigt bemötande gör att många transpersoner känner sig diskriminerade och undviker att söka vård. Personalen behöver mer kunskap om transpersoners livssituation, anser Charlotte Deogan, utredare på Folkhälsomyndigheten.

”Vården måste kunna ta hand om transpersoner”
Axel Repka, läkare inom akutsjukvården i Malmö har startat ett nätverk för professionella inom vård och socialt arbete som har egen transerfarenhet.

Kampen mot hiv långt ifrån över
Världsaidskonferensen i Durban – trots framgångar är målet om en värld utan aids fortfarande långt borta.

Tre svenska röster från Durban
Tre deltagare i sommarens konferens berättar om sina viktigaste insikter.

Långt liv med hiv
Hälften av alla som lever med hiv i Sverige är över 50 år, många oroar sig för hur de ska bli bemötta den dag de inte längre orkar ta hand om sig själva. Nu startar ett nationellt projekt för att utbilda vård- och omsorgspersonal.

Könsstympning på svenska?
Könsstympning är förbjuden i svensk lag. Samtidigt ökar efterfrågan på ”könsdesign”- alltså att kvinnor via intimkirurgi genomför bestående förändringar av vulvan. Bryter intimkirurgerna mot lagen? Och varför är så många kvinnor missnöjda med sina kön?

Rapport utifrån: Mens – mer än bara lite blod
När skammen över mensen kombineras med fattigdom står blodet i vägen för de mänskliga rättigheterna. Nu växer men ny global rörelse - mensaktivism för kvinnors rättigheter.

”Horstämpeln påverkar allt”
Författaren Katarina Wennstam är aktuell med en reportagebok om ryktesspridning, sexualitet och skam.

Senast ändrad 2017-06-28