KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Nr 4 2012

Det är 30 år sedan den första personen i Sverige fick sitt hivbesked och många intressanta och omskakande tillbakablickar har gjorts i media under året. I detta nummer av INSIKT har vi valt att skildra hivsituationen i Sverige idag – och försöka blicka framåt.

Läs Insikt nr 4 2012

Ur innehållet: 

”Ilskan ger mig kraft”
Inger Forsgren vill vara en röst för dem som inte orkar prata och ett ansikte för dem som inte vågar synas. För henne blev hivbeskedet för tjugosex år sedan början på ett drogfritt liv.

”Hiv gör människor osäkra”
Simon Blom har en vision: Att alla ska kunna leva öppet med hiv. Själv fick han hiv för ett och ett halvt år sedan och jobbar nu för att öka människors kunskap. 

”Mirakelmediciner” håller hiv i schack
Det är 30 år sedan hiv kom till Sverige och medicinskt har perioden inneburit en närmast ofattbar resa – från hiv som en dödsdom till en infektion som man kan leva ett långt liv med. Insikt träffade två infektionsläkare för att tala om den hivmedicinska utvecklingen. 

Hiv på ålderns höst
– Vi skulle dö i förtid, det var ju så alla trodde. Det har inte funnits någon som helst förberedelse för att vi skulle bli gamla.
Det säger Anders Björnum, 58 år, ordförande i Posithiva Gruppen. Bara för femton år sedan var det nog få som trodde att han skulle få anledning att kalla sina medlemmar till workshops på temat ”På ålderns höst”. 

”Vi är friska fast vi har hiv”
Vad händer om det kommer blod i vattnet? Hur gör man barn utan att smitta? Varför pratar man inte lika öppet om hiv som om cancer? Ska jag själv berätta? Det är några av de funderingar som barn och ungdomar med hiv har. I tonåren blir tankarna mer existentiella. Men i vardagen betyder diagnosen inte så mycket mer än mediciner och sjukhusbesök. 

Läs även:
Kampen går vidare - Hbt-situationen i Uganda
Hetskampanjer mot homosexuella har de senaste åren blivit allt vanligare i flera afrikanska länder. Ett av de länder som uppmärksammats internationellt är Uganda där ett omdiskuterat lagförslag mot homosexualitet är aktuellt igen. Inspiratör till lagförslaget är amerikanske pastorn Scott Lively, som nu riskerar att åtalas i USA för människorättsbrott.

 

Senast ändrad 2017-06-28