KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

PrEP snart tillgängligt i Stockholm

2018-08-01

Venhälsan på Södersjukhuset kommer i höst kunna skriva ut hivläkemedel i förebyggande syfte, PrEP, till personer med hög risk att få hivvirus.

Hivläkemedlet Truvada har i flera år skrivits ut för att tas i förebyggande syfte i bland annat i USA. I augusti 2016 tillät Europakommissionen Truvada och liknande preparat för användning som PrEP, Pre-Exposure Profylax, inom EU. Nu har det så kallade NT-rådet inom Sveriges Kommuner och Landsting gett klartecken för PrEP-förskrivning även i Sverige, vilket för användaren bland annat innebär att PrEP kommer att täckas av högkostnadsskyddet.

I väntan på att PrEP ska bli tillgängligt via sjukvården har många tidigare beställt och bekostat sin egen medicinering via internet, vilket förutom höga kostnader för individen innebär ett risktagande eftersom en säker medicinering kräver regelbunden uppföljning.

I Stockholm har Venhälsan på Södersjukhuset fått i uppdrag att sköta förskrivningen av PrEP till personer som anser sig vara i behov av detta, främst inom gruppen män som har sex med män.

Läs mer på Venhälsans hemsida.