KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Fortsatt krav på sterilisering väcker debatt

2012-01-26

Den 19 januari nåddes en överenskommelse i riksdagens socialutskott som innebär att kravet på sterilisering för transsexuella i samband med könskorrigerande operation kvarstår.

Många organisationer, däribland RFSU och RFSL, är kritiska till att steriliseringskravet för transsexuella i samband med könskorrigerande operation finns kvar och under vintern väcktes hopp om att kravet skulle slopas. Bland de politiska partierna i riksdagen är det enbart Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som vill behålla kravet på sterilisering. Trots det blev det alltså en uppgörelse inom allianspartierna. 

Beslutet har väckt stor debatt. I samband med riksdagsdebatten den 19 januari samlades 400 personer på Mynttorget för att protestera. En protestlista på nätet har hittills samlat över 73 000 underskrifter och en rad debattartiklar har skrivits.

En debattartikel skriven av bland annat Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU, Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL och Emelie Mire Åsell, förbundsordförande RFSL Ungdom, tar under rubriken "Fegt av alliansen att vika sig för KD" upp att mänskliga rättigheter måste respekteras och att en demokrati inte kan tvinga medborgare att genomgå kirurgiska ingrepp de inte önskar för att få sitt kön juridiskt erkänt.

RFSU skriver också tillsammans med de internationella SRHR-organisationerna IPPF och Center for Reproductive Rights i Svenska Dagbladet att de påtvingade steriliseringarna är ett solklart brott mot mänskliga rättigheter.

Flera transsexuella, däribland Hanna Söderström och folkpartisten Amanda Brihed, har också gjort inlägg i debatten.

Trots överenskommelsen uttrycker politiker från allianspartierna ändå förhoppning om att steriliseringskravet tas bort så småningom eftersom det nu rör på sig på i en fråga där positionerna tidigare har varit låsta.