KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Högtryck för Stophivgruppen under Stockholm Pride

2012-07-31

Hivtest och kondomsamtal på plats – så arbetar Stophivgruppen under Stockholm Pride för att öka medvetenheten om hiv bland män som har sex med män. Målet är att så många som möjligt ska testa sig.

Stophiv är ett samarbete mellan olika organisationer som alla arbetar för att stoppa hivspridningen i MSM-gruppen, alltså bland män som har sex med män. Nätverket har sedan 2004 samarbetat kring en årlig kampanj på Stockholm Pride för att uppmärksamma hivtestning och kondomanvändning.

– Det är viktigt att hålla testningen på agendan. Varje år kommer det nya personer till festivalen och de måste få information och möjlighet att testa
sig, säger Lis-Marie Kanon, Lafa, samordningsansvarig för Stophivgruppen.

Mikael Jonsson, handläggare hiv och hälsa, RFSL, håller med.
– Som vanligt hoppas vi att så många som möjligt tar chansen och testar sig under festivalen. Men också att de som varit hos oss tidigare kommer tillbaka. Festivalen hittar ju tillbaka till Tantolunden i år vilket förhoppningsvis kommer stärka känslan av gemenskap och att testning ses som viktigt av vårt community.

Årets Pride äger rum mellan 31 juli och 4 augusti och är nu tillbaka i Tantolunden efter att förra året ha arrangerats i Kungsträdgården och året dessförinnan vid Sjöhistoriska museet. I år har Stophivkampanjen parollen ”För mig, för dig, för oss alla”. Budskapet kommer från en kampanj utformad av Terrence  Higgins Trust, en brittisk organisation för hiv och sexuell hälsa.

Testningen sker på tre platser: i tältet Temple of Love inne på festivalområdet, på Venhälsans mottagning på Södersjukhuset och på Stockholms skolors ungdomsmottagning. Under Pride förra året testades 317 personer. Merparten, 251 personer, testades inne i på festivalområdet i Stophivgruppens tält Temple of Love, där man även kan hämta kondomer, glidmedel och få svar på frågor.

Venhälsan är ansvarig för testningen av hiv och syflis i tältet.
– Testning sker genom blodprov och då hålls även ett kortare preventionssamtal. I samband med testningen kommer vi också överens om hur provsvaret ska ges, säger Lena Lindborg, verksamhetschef, Venhälsan.
Provsvaret är klart inom en vecka.
– Vi försöker alltid få personer som testats att komma till Venhälsan för provsvar. Det gäller även dem som kommer från orter utanför Stockholm. Provsvar via telefon är en nödlösning då personen inte kan ta sig hit, säger Lena Lindborg.

På Venhälsan och Stockholms skolors ungdomsmottagning tas även hivtest med snabbsvar, vilket ges inom 30 minuter direkt på plats.
De flesta som testade sig förra året var i trettioårsåldern och en tredjedel av de som testade sig i Temple of Love hivtestade sig för första gången. Lättillgängligheten var den klart vanligaste anledningen till att man valde att testa
sig på festivalområdet, många passade på när de gick förbi tältet efter att ha sett annonser eller varit inne på kampanjwebben Stophiv.nu.

Viktoria Asp

Artikeln är hämtad ur Insikt nr 2 2012.