KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

skottkärra med gratis kondomer

Många valde hivtest med snabbsvar under Stockholm Pride

2012-08-14

Många fler än förra året, 115 personer, hivtestade sig på Venhälsan under Prideveckan. I Temple of Love i Pride Park testade sig 187 personer.

Förra året testade sig 251 personer för hiv och syfilis i Temple of Love. Trots det är Stophivgruppen, som står bakom Pride-testningen, mycket nöjda med årets 187 testade.

– Förra året låg Pride Park i Kungsträdgården och var öppen för alla. En hel del av dem som kom och testade sig var kvinnor och heterosexuella män och hörde alltså inte till vår målgrupp män som har sex med män, säger Magnus Göransson, undersköterska på Venhälsan och medlem i Stophivgruppen.

– Målet är inte heller bara att testa så många som möjligt just under Pride utan vi vill uppmärksamma folk på vikten av regelbunden testning. Många tror felaktigt att har man inga symtom så är man frisk.

Till Temple of Love kom både ”förstagångstestare” och ”återkommare” som har som tradition att testa sig i parken varje år. Enkäterna som alla svarar på efter testningen är inte sammanställda ännu men liksom tidigare år framhöll många besökare i Pride Park att det var avgörande för dem med den låga tröskeln, ”jag skulle nog aldrig ha testat mig om ni inte fanns här”.

För andra är det viktigare att slippa gå och vänta på resultatet och de valde drop in på Venhälsan där man kan göra hivtest med snabbsvar och få sitt besked redan efter en halvtimme. Måndag-torsdag under Prideveckan testade sig 115 personer på Venhälsan, jämfört med 68 förra året.

 – Vi hade längre öppettider i år men jag upplever att det var ett större tryck också. Många som var hitresta från andra delar av landet passade på att göra ett hivtest med snabbsvar, den möjligheten finns än så länge bara i Stockholm, Göteborg och Malmö, berättar Magnus Göransson.

Många ville bara ta ett hivtest men personalen rekommenderar provtagning även för andra sexuellt överförda infektioner så de flesta gjorde också gonorré- syfilis- och klamydiatest.

Stockholms skolors ungdomsmottagning (SKUM), en av de ungdomsmottagningar som är hbt-certifierade, hade utökade drop in-tider under Prideveckan. Sammanlagt 167 personer besökte mottagningen under veckan, varav 96 på öppet hus. Flertalet testade sig för klamydia och fler än vanligt valde att göra ett hivtest. Frågeformulären som de fick fylla i visar dock att de flesta inte var Pridebesökare.

– Däremot var det ”rätt” personer på så sätt att de hade haft oskyddat sex och många partner, så de hade all anledning att testa sig för sexuellt överförda infektioner, säger barnmorskan Gunn Åberg.

Hanna Ådin