KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Tummen upp för könsneutrala omklädningsrum

2013-04-25

Könsneutrala, separata omklädningsrum är ett enkelt sätt att göra träningslokaler tillgängliga för alla. Friskis & Svettis i Stockholm och nu även Södra Latins gymnasium tillhör till pionjärerna.

Nu kan alla elever byta om innan gympan på Södra Latins gymnasium på Södermalm, även de som inte känner sig bekväma i den traditionella uppdelningen i omklädningsrum för tjejer respektive killar. Bakom initiativet står Demokratiska utskottet på gymnasiets elevkår.

- Rummet ska vara tillgängligt för alla som vill byta om enskilt. Man kommer att få byta om en i taget, säger Marie Linde, en av flera rektorer på Södra Latin i en intervju i DN.

Även på Friskis & Svettis alla träningslokaler i Stockholm kan medlemmar som av olika skäl inte vill byta om tillsammans med andra, numera göra det enskilt. I februari i år tilldelades F&S-medlemmarna Edward Summanen och Lina Kurttila RFSU Stockholms Eldsjälspokal för sina insatser för att öka tillgängligheten till idrottsföreningens anläggningar för transpersoner som vill kunna byta om och duscha enskilt.