KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Vaccinering mot livmoderhalscancer har startat

2012-02-15

Vaccin erbjuds sedan den 1 februari gratis till alla flickor födda mellan 1993 och 1998.

Den nationella upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer blev klar strax före årsskiftet då vaccinet Gardasil valdes. För flickor födda 1999 och senare ingår vaccinet i det allmänna barnvaccinationsprogrammet och ges av skolhälsovården. Men det har också beslutats att äldre flickor, födda 1993-1998, ska erbjudas vaccinet gratis. I Stockholms län sker vaccinering på över 230 vårdcentraler och läkarmottagningar. Fram till nyligen ingick vaccinet i högkostnadsskyddet vilket lett till att omkring 30 procent av flickorna i åldersgruppen redan är vaccinerade på initiativ från föräldrarna.

I Stockholms län har alla flickor i den äldre åldersgruppen fått hem ett brev om möjligheten att bli vaccinerad mot livmoderhalscancer. Nästa vecka startar också annonsering på bussar och i tunnelbanan. 

Vaccinationen omfattar tre sprutor som tas inom loppet av cirka åtta månader. Om vaccinet ges innan flickan kommit i kontakt med viruset, som överförs sexuellt, skyddar det mot 70 procent av de HPV-virus som kan orsaka livsmoderhalscancer. Vaccinet skyddar även mot de typer av HPV som kan ge könsvårtor, kondylom. Eftersom Gardasil inte skyddar mot samtliga HPV-virus som kan ge cellförändringar och leda till livmoderhalscancer är det viktigt att gå på cellprovskontroller även om man vaccinerat sig. Kvinnor över 23 år kallas till cellprovskontroll vart tredje år.

Läs om vaccineringen på Vårdguiden. Mer information om HPV-virus finns på Lafas webbplats säkraresex.se.