KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Världens skönaste plats – var ligger den?

2012-06-26

Tokyo, Milano, Skövde eller kanske Paris? I år vill 08-kondomen följa med i resväskan och få svar på var man ligger bäst i världen.

– Syftet med årets sommarkampanj är att påminna om att kondomer är en viktig detalj i packningen när man ska ut och resa, säger Elin Jacobsson, projektledare på Lafa.
Förra året tog 08-kondomen pulsen på stockholmarnas sexliv med hjälp av den ljud och vibrationskänsliga mobilappen ”Liggprofilen”. I år vill den alltså följa med ut i världen på äventyr.

På kampanjsajten Kondom08.nu kommer besökarna att kunna märka ut sina skönaste liggplatser på världskartan med en eller flera beskrivande symboler så som ”storstadsbuller”, ”mjukt underlag”, ”garanterad publik” och ”oslagbar utsikt” och sedan lägga till sin egen berättelse om favoritplatsen i ord och bild. Geografiska platser kommer naturligtvis att vara sökbara för andra som står i begrepp att planera semesterresan. De bästa historierna kommer att belönas med presentkort på en resa.

08-kondomen under de senaste fem åren spelat huvudrollen i Lafas sommarkampanjer riktade till ungdomar och unga vuxna. Kampanjer som alla på ett humoristiskt och lättsamt sätt vill påminna om kondomanvändning som det mest verksamma sättet att slippa få och föra vidare sexuellt överförda infektioner. Liksom tidigare år kommer 08-kondomerna att delas ut till ungdomar och unga vuxna ute på stan, tid och plats kommer att meddelas på Kondom08.nu. Nytt för i år är att man kan beställa hemkondomer gratis via mobil eller dator på kampanjsidan. Detta för att öka chanserna för att kondomerna faktiskt slinker ner i resväskan och därmed blir använda när tillfälle uppstår:

– Vi tycker att det är viktigt att man har kondomer med sig när man är ute på resa. På så sätt vet man att man har dem tillgängliga om och när man sedan behöver dem och slipper springa runt på en främmande plats och leta efter ett ställe att köpa på. Dessutom vet man att de kondomer man använder är kvalitetssäkrade, säger Elin Jacobsson.
Erbjudandet om att få kondomerna hemskickade gäller en gång per person och kuvertet innehåller antingen tio kondomer eller fem kondomer och fem glidmedelsförpackningar.

Martina Junström

Artikeln är hämtad ur Insikt nr 2 2012