KCSH

Kunskapscentrum för sexualitet och hälsa

Stockholms läns landsting

Filmer om hiv på lättare svenska

2017-11-13

Vad är hiv och STI? Hur är det att leva med hiv idag? Hur bär man sig åt för att ha säkrare sex? Tre filmer på lättare svenska för elever på högstadiet och gymnasiet.

Att leva med hiv

Ola Ståhle, Posithiva Gruppen i Stockholm.

Livet var för kul för att oroa sig för hiv. Under 1990-talet levde och arbetade Ola i Spanien, i en tillvaro fylld av fest och många tillfälliga partners. Även om han visste att han riskerade att få hiv blev det inte av att han gick och testade sig. I den här filmen berättar Ola om livet då han insjuknade i aids 2002 och om medicinerna som räddade hans liv. I dag är det inte själva viruset som skapar mest problem för personer som lever med hiv, berättar han, utan att behöva möta omgivningens okunskap och rädsla.
Filmen innehåller också hälsningar från ungdomar som lever med hiv.

Säkrare sex - så gör du!

Linus Lundby från RFSU Stockholm berättar om hur man kan skydda sig själv och andra från att få sexuellt överförda infektioner.

Basfakta om hiv och STI

Pernilla Albinsson, sjuksköterska Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge ger basfakta om hiv och andra sexuellt överförda infektioner.

Om filmerna

Hösten 2016 erbjöd KCSH ett föreläsningspaket på temat hiv och STI riktat till skolor med språkintroklasser. Projektet skedde i samarbete med RFSU, Posthiva Gruppen, Noaks Ark, Hiv-Sverige och Barnhivcentrum. Föreläsningarna filmades och kan användas tillsammans eller var för sig som en ingång till att prata om hiv och sexuellt överförda infektioner.

Insikt om hiv

Insikts särtryck om hiv, från 2016, kan användas som komplement i undervisningen.

Du kan läsa det direkt här på webbenladda ner det som Pdf, eller kostnadsfritt beställa klassrumsuppsättningar genom att skicka din beställning till lafa.hsf @ sll.se.

Hiv idag är inte som igår

Mer information, filmer och fakta om hiv på de 12 vanligast talade språken i Sverige finns på Folkhälsomyndighetens kampanjsida hividag.se